Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντώνης Παπαντωνίου, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, κοντά σε κάθε σας ανάγκη

Για Ραντεβού

210 483 5042 - 6944 414777

Ιατρείο Πειραιάς

Αγ.Ελευθερίου 46 - Καμίνια

Στείλτε μας μήνυμα

Ωρες γραφείου

9:30-12:30 και 5-8:30 μ.μ.

Τι είναι η πρεσβυωπία

Η πρεσβυωπία εμφανίζεται σε άτομα συνήθως άνω των 40 ετών. Οφείλεται σε αδυναμία  λειτουργίας του μυ που αυξομειώνει το πάχος του φακού που έχει το μάτι με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να δούμε κοντά. Όλοι μας παθαίνουμε πρεσβυωπία με την αύξηση της ηλικίας.

Η πρεσβυωπία παρουσιάζεται στην αρχή ως δυσκολία στο διάβασμα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όπου προσπαθώντας να διαβάσουμε ασυναίσθητα απομακρύνουμε το κείμενο. Στους μύωπες είναι χαρακτηριστικό ότι βγάζουν τα γυαλιά τους για να διαβάσουν.

Αντιμετώπιση

Κυρίως με γυαλιά που μπορεί να είναι μόνο για κοντά ή πολυεστιακά(μακριά-κοντά).

Επίσης υπάρχουν φακοί επαφής για πρεσβυωπία. Όμως είναι δύσχρηστοι στις μεγάλες ηλικίες λόγω της ξηροφθαλμίας που συνήθως εμφανίζεται αλλά και της δυσκολίας των ηλικιωμένων στη χρήση φακών επαφής.

Με επέμβαση Laser.

Υπάρχει πρόληψη;

Τρόπος πρόληψης της πρεσβυωπίας δεν υπάρχει. Γυαλιά δε πρέπει να φοράμε αμέσως μόλις εντοπίσουμε τα συμπτώματα. Καλό είναι να αυξήσουμε κατ’ αρχήν το φωτισμό και να απομακρύνουμε το αντικείμενο. Έτσι γυμνάζουμε κατά κάποιο τρόπο το μάτι και καθυστερούμε την εξέλιξη. Αυτό βέβαια έχει κάποιο όριο. Ύστερα από αυτό το όριο η χρήση πρεσβυωπικών γυαλιών ή η διόρθωση είναι αναγκαία. 

design by N3T