Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντώνης Παπαντωνίου, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, κοντά σε κάθε σας ανάγκη

Για Ραντεβού

210 483 5042 - 6944 414777

Ιατρείο Πειραιάς

Αγ.Ελευθερίου 46 - Καμίνια

Στείλτε μας μήνυμα

Ωρες γραφείου

9:30-12:30 και 5-8:30 μ.μ.

Τι είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Ο αμφιβληστροειδής είναι η μεμβράνη που καλύπτει την εσωτερική επιφάνεια του ματιού και σκοπός της είναι η μετατροπή των οπτικών ερεθισμάτων σε νευρικά και η μετάδοσή τους στο οπτικό κέντρο του εγκεφάλου.

Κάτω από ορισμένες συνθήκες ο αμφιβληστροειδής μπορεί να αποκολληθεί από τη θέση του, με καταστροφικές συνέπειες για την όραση, αν η αποκόλληση δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.

Συνηθέστερη αιτία αποκόλλησης είναι η δημιουργία κάποιας ρωγμής στην επιφάνειά του, είτε αυτόματα σε ασθενείς με προδιάθεση όπως είναι οι υψηλοί μύωπες. Άλλες καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αποκόλληση είναι το τραύμα, ο διαβήτης κ.α.

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι μια επείγουσα κατάσταση και ο ασθενής πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα συμπτώματα της αποκόλλησης, ώστε να ζητήσει βοήθεια το συντομότερο δυνατό.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Λάμψεις σύντομης διάρκειας όμοιες με αστραπές 
  • Απότομη και μαζική εμφάνιση κινούμενων μαύρων κηλίδων (μυιοψίες) 
  • Μια γκρίζα ή μαύρη κουρτίνα, που περιορίζει το πεδίο της όρασης 
  • Μια θόλωση στην όραση, που δεν καθαρίζει με το τρίψιμο των βλέφαρων ή με τη χρήση τεχνητών δακρύων 

Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να συμβούν και σε άλλες καταστάσεις γι’ αυτό ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα οφθαλμίατρο για αξιολόγηση της κατάστασης.

Τρεις τύποι αποκόλλησης

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αποκόλληση είναι «ρηγματογενής», οφείλεται δηλαδή σε σχίσιμο του αμφιβληστροειδή ή στη δημιουργία οπής. Σε αυτή την περίπτωση, το υγρό του υαλώδους σώματος περνά κάτω από τον αμφιβληστροειδή και τον ξεκολλάει από τη θέση του, όπως μια φυσαλίδα υγρασίαςμπορεί να ξεκολλήσει την ταπετσαρία από τον τοίχο.

Σπανιότερη είναι η εξιδρωματική αποκόλληση, η οποία οφείλεται σε αγγειακό πρόβλημα, φλεγμονή ή τραύμα. Σε αυτή την περίπτωση συσσωρεύεται υγρό κάτω από τον αμφιβληστροειδή που τον αποκολλά από τη θέση του.

Ένας τρίτος τύπος είναι η ελκτική αποκόλληση, η οποία οφείλεται σε συρρίκνωση του υαλώδους σώματος, το οποίο με τη σειρά του παρασύρει τον αμφιβληστροειδή από τη θέση του.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία της αποκόλλησης είναι χειρουργική και χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης από εξειδικευμένο χειρουργό οφθαλμίατρο.

Ένας από τους πιο διαδεδομένους τρόπους αντιμετώπισης της εγκατεστημένης αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς είναι η χειρουργική τοποθέτηση σκληρικού μοσχεύματος.

Για ορισμένους τύπους αποκόλλησης, όπως η ελκτική αποκόλληση  επιλέγεται ως μέθοδος αντιμετώπισης η υαλοειδεκτομή.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Οι υψηλοί μύωπες είναι απαραίτητο να έχουν στο μυαλό τους ότι είναι ομάδα υψηλού κινδύνου για αποκόλληση. Με το παραμικρό σύμπτωμα είναι απαραίτητο να επικοινωνήσουν με τον οφθαλμίατρό τους για να ελεγχθούν για πιθανή ρωγμή που είναι και η γενεσιουργός αιτία της αποκόλλησης.

Το ίδιο πρέπει να κάνουν και όσοι έχουν τραυματισθεί στο μάτι με οποιοδήποτε τρόπο.

Ο συνηθέστερος τρόπος αντιμετώπισης των ρωγμών είναι η περιχαράκωσή τους με ειδικό Laser, που γίνεται υπό τοπική αναισθησία. Έτσι ο αμφιβληστροειδής κολλάει στη θέση του και εμποδίζεται η περαιτέρω απόσχισή του.

design by N3T