Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντώνης Παπαντωνίου, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, κοντά σε κάθε σας ανάγκη

Για Ραντεβού

210 483 5042 - 6944 414777

Ιατρείο Πειραιάς

Αγ.Ελευθερίου 46 - Καμίνια

Στείλτε μας μήνυμα

Ωρες γραφείου

9:30-12:30 και 5-8:30 μ.μ.

Τι είναι η ώχρα κηλίδα

Η ωχρά κηλίδα είναι ένα πολύ μικρό τμήμα στο κέντρο  του αμφιβληστροειδή, που περιέχει μεγάλο αριθμό φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων και με το οποίο βλέπουμε με μεγάλη ευκρίνεια και να αντιλαμβανόμαστε τις λεπτομέρειες ενός αντικειμένου.. Ο αμφιβληστροειδής μετατρέπει το φωτεινό ερέθισμα σε νευρικό ερέθισμα το οποίο ο εγκέφαλός μας μπορεί και αντιλαμβάνεται σαν εικόνα.

 Για καθημερινές δραστηριότητες όπως το διάβασμα, την οδήγηση, ακόμα και για την αναγνώριση προσώπων, είναι υπεύθυνη η ωχρά κηλίδα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΕΚΦΥΛΙΣΗ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ; 

Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια πάθηση του οφθαλμού που επηρεάζει όλο και περισσότερους ασθενείς παγκοσμίως. Η νόσος αφορά στην ωχρά κηλίδα του οφθαλμού, την περιοχή του οφθαλμού που είναι υπεύθυνη για την κεντρική και υψηλής ευκρίνειας όραση.

Παρόλο που σπάνια καταλήγει σε πλήρη τύφλωση, περιορίζει την όραση του ασθενούς μόνο στο περιφερικό οπτικό πεδίο, ενώ στο κέντρο ο ασθενής βλέπει μαύρες οπές ή πολύ αμυδρές εικόνες.

   

Επίσης μπορεί να υπάρξουν διαταραχές στην αντίληψη των χρωμάτων.

Η ακριβής αιτιολογία παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη.

 

ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΥΛΙΣΗΣ ΤΗΣ ΩΧΡΑΣ ΚΗΛΙΔΑΣ

Υπάρχουν 2 μορφές της Ηλικιακής Εκφύλισης της ωχράς: Η ξηρή και η υγρή μορφή.

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΩΣ ΑΣΘΕΝΗΣ;

Αν και η αιτιολογία της νόσου δεν είναι πλήρως κατανοητή, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου τους οποίους μπορείτε να λάβετε υπόψη.

Αυτοί είναι το κάπνισμα, η αρτηριακή πίεση και η ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης η ηλικία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γι’ αυτό μετά την ηλικία των 50 ετών, είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας για προληπτικό έλεγχο, ο οποίος μπορεί να αποκαλύψει πρώιμα σημεία της νόσου.

ΤΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ

  1. Συμπληρώματα διατροφής – Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία. Αυτά απαιτούν χρόνια χρήση και μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.
  2. Θεραπεία με Laser 
  3. Αντιαγγειογενετικοί παράγοντες (μόνο για υγρού τύπου ΗΕΩ)

Οι θεραπείες χορηγούνται με την μορφή ενέσεων στο μάτι. Οι ενέσεις αυτές δεν είναι εφ΄ άπαξ θεραπείες, αλλά επαναλαμβάνονται ανάλογα με την πορεία της νόσου. 

design by N3T