Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντώνης Παπαντωνίου, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, κοντά σε κάθε σας ανάγκη

Για Ραντεβού

210 483 5042 - 6944 414777

Ιατρείο Πειραιάς

Αγ.Ελευθερίου 46 - Καμίνια

Στείλτε μας μήνυμα

Ωρες γραφείου

9:30-12:30 και 5-8:30 μ.μ.

Τι είναι η απόφραξη δακρυικού πόρου

ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΔΑΚΡΥΙΚΟΥ ΠΟΡΟΥ

ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Ο δακρυϊκός πόρος είναι ένα πολύ μικρό σωληνάκι που ξεκινά από τη μέσα γωνιά του ματιού και καταλήγει στη μύτη. Γι’ αυτό και όταν κλαίμε "τρέχει" η μύτη μας, διότι παράγεται μεγάλη ποσότητα δακρύων που διοχετεύεται στη μύτη. 

Τι προκαλεί το κλείσιμο του πόρου; 

Τα παιδιά γεννιούνται με αυτό το πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει πλήρης απόφραξη αλλά είναι λίγο πιο στενός από τον φυσιολογικό. Σε μερικές περιπτώσεις όμως ο πόρος είναι κλειστός από μια λεπτή μεμβράνη. Σε αυτές τις περιπτώσεις το μόνο που κάνουμε είναι ελαφρό μασάζ στη περιοχή ώστε να σπάσει η μεμβράνη και να ανοίξει ο πόρος με καθαρά χέρια σύμφωνα με τις οδηγίες του οφθαλμιάτρου. Στο 90-95% ο πόρος ανοίγει μέσα στο πρώτο χρόνο της ζωής. Αν δεν ανοίξει μετά τους 18 μήνες επεμβαίνουμε χειρουργικά.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ 

Τα συμπτώματα δε ξεκινούν κατά ανάγκη με τη γέννηση αλλά μπορεί να καθυστερήσουν. Ο λόγος είναι γιατί η παραγωγή των δακρύων τις πρώτες μέρες ζωής είναι ελαττωμένη. Εκείνο που παρατηρούμε είναι ότι το μάτι του παιδιού τρέχει συνέχεια. Επίσης παρατηρούμε ότι τρέχει πύο από το μάτι και το πρωί που το παιδί ξυπνά το μάτι του είναι γεμάτο με τσίμπλα . 

ΣΤΟΥΣ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Αυτή συμβαίνει κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα. Αν έχει συμβεί λίγο διάστημα η απόφραξη μπορούμε να ξανανοίξουμε το πόρο με απλή πλύση με ειδική βελόνα. Αν αποτύχουμε και τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά για τον ασθενή μπορούμε να προχωρήσουμε σε χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος.

Σοβαρή επιπλοκή της απόφραξης των ενηλίκων είναι η δακρυοκυστίτις στην οποία είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικών. 

design by N3T