Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντώνης Παπαντωνίου, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, κοντά σε κάθε σας ανάγκη

Για Ραντεβού

210 483 5042 - 6944 414777

Ιατρείο Πειραιάς

Αγ.Ελευθερίου 46 - Καμίνια

Στείλτε μας μήνυμα

Ωρες γραφείου

9:30-12:30 και 5-8:30 μ.μ.

Τραύματα στο μάτι

1) Απόπτωση επιθηλίου κερατοειδούς. Είναι το συχνότερο τραύμα που μπορεί να συμβεί. Μπορεί να προκληθεί αυτόματα είτε μετά από είσοδο ξένου σώματος στο μάτι. Τα συμπτώματα είναι έντονα και κυρίως πόνος, ερυθρότητα και δακρύρροια. Η πλειονότητα των περιπτώσεων θεραπεύεται μετά από λίγες ημέρες με τη κατάλληλη θεραπεία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία είναι η  πιεστική επίδεση ή η τοποθέτηση θεραπευτικού φακού επαφής για λίγες ημέρες με κάλυψη αντιβιοτικών για πιθανή μόλυνση.

2) Ξένο σώμα στο μάτι. Επίσης συχνός τραυματισμός του ματιού. Συμβαίνει κυρίως σε  άτομα που κάνουν χειρωνακτική εργασία(σιδηρουργούς, αγρότες κ.α.). Τις περισσότερες φορές βρίσκεται πάνω στο κερατοειδή απ’ όπου αφαιρείται με βελόνα. Αν έχει εισέλθει στο μάτι απαιτείται υαλοειδεκτομή.

3)Χημικό τραύμα. Είναι ο τύπος του τραύματος που απαιτεί άμεση θεραπεία. Στο μάτι μπορεί να έχει πέσει όξινη(π.χ.υγρό μπαταρίας) ή βασική ουσία(π.χ. ασβέστης). Σοβαρότερα είναι τα τραύματα που έχουν προκληθεί από βάσεις(αλκάλεα) γιατί εισέρχονται στο εσωτερικό του ματιού και προκαλούν σοβαρές επιπλοκές που μπορούν να φθάσουν μέχρι φθίση του βολβού!!

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Άμεσο πλύσιμο του ματιού με νερό με πίεση και αφαίρεση όλων των στερεών υπολειμμάτων με μπατονέτα.

Μετά τη πλύση πρέπει να ακολουθήσει έντονη φαρμακευτική αγωγή και αν χρειασθεί τοποθέτηση θεραπευτικού φακού επαφής.

Σε περίπτωση που σχηματισθούν συνέχειες μεταξύ ματιού και βλεφάρου επεμβαίνουμε χειρουργικά. Αν ο κερατοειδής έχει θολώσει μπορεί να χρειασθεί μεταμόσχευση κερατοειδούς.

4) Ύφαιμα. Είναι η συγκέντρωση αίματος στο πρόσθιο θάλαμο μετά από χτύπημα του ματιού με αμβλύ συνήθως αντικείμενο. Συνήθως απορροφάται από τον οργανισμό. Όταν η αιμορραγία είναι μεγάλη μπορεί να χρειασθεί φαρμακευτική αγωγή. 

5) Εκχύμωση. Είναι η συγκέντρωση αίματος κάτω από το δέρμα των βλεφάρων(μαύρισμα στο μάτι). Υποχωρεί συνήθως  μόνο του μετά από λίγες μέρες ανάλογα με τη βαρύτητα.

Πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας σε όλες τις περιπτώσεις ότι απαιτείται λεπτομερής οφθαλμολογική εξέταση σε κάθε τραυματισμό για τον αποκλεισμό άλλων επιπλοκών όπως είναι η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

 
design by N3T