Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντώνης Παπαντωνίου, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, κοντά σε κάθε σας ανάγκη

Για Ραντεβού

210 483 5042 - 6944 414777

Ιατρείο Πειραιάς

Αγ.Ελευθερίου 46 - Καμίνια

Στείλτε μας μήνυμα

Ωρες γραφείου

9:30-12:30 και 5-8:30 μ.μ.

Διαθλαστικη Χειρουργικη (LASER)

Εκτός από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής σήμερα η Οφθαλμολογία επεμβαίνει στο μάτι  εάν θέλει κάποιος να μη χρησιμοποιεί τίποτα από τα προηγούμενα. Σε αυτό το κείμενο δίνονται κάποιες περισσότερες πληροφορίες και κατευθύνσεις γι’ αυτή τη πρωτοποριακή μέθοδο. 

Τι είναι η διαθλαστική χειρουργική 

Όταν λέμε διαθλαστική χειρουργική εννοούμε ένα σύνολο σύντομων , απλών και ανώδυνων επεμβάσεων οι οποίες διορθώνουν την μυωπία , την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό και ο ασθενής πλέον δε χρειάζεται γυαλιά ή φακούς επαφής. Οι σημερινές τεχνικές γίνονται πλέον με LASER , η δε επιλογή γίνεται με βάση τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή , όπως η ηλικία , η διαθλαστική ανωμαλία , η κατάσταση του οφθαλμού κλπ. 

Η λειτουργία του ματιού.

Το ανθρώπινο μάτι είναι ένα « θαύμα της φύσης ».Οι ακτίνες του φωτός περνούν από διάφανο μπροστινό τμήμα του (τον κερατοειδή) ,από τον κρυσταλλοειδή φακό  ο οποίος τις εστιάζει στην «οθόνη» που βρίσκεται στο πίσω τμήμα του ματιού και λέγεται αμφιβληστροειδής χιτώνας. Εκεί , δισεκατομμύρια φωτοϋποδοχείς  (νευρικά κύτταρα ευαίσθητα στο φως) μετατρέπουν την εικόνα σε ηλεκτρικά σήματα που μεταφέρονται στον εγκέφαλο. Όμως δεν είναι όλα τα μάτια δεν έχουν το ίδιο σχήμα. Όταν ο κερατοειδής , ο κρυσταλλοειδής φακός ή το ίδιο το μάτι δεν έχουν απόλυτα φυσιολογικό σχήμα , οι ακτίνες φωτός δεν μπορούν να εστιάσουν με ακρίβεια πάνω στον αμφιβληστροειδή την «οθόνη» και η εικόνα που σχηματίζεται είναι θολή.

 

OI ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΘΛΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ

Μυωπία.

Στον μύωπα , οι ακτίνες φωτός εστιάζουν μπροστά από τον αμφιβληστροειδή. Μπορείτε να δείτε καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά σας , αλλά ότι βρίσκεται μακριά φαίνεται θολό.

Υπερμετρωπία.

Οι υπερμέτρωπες μπορούν να δουν καλύτερα τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά , αλλά δυσκολεύονται να δουν καθαρά τα πιο κοντινά , γιατί οι ακτίνες του φωτός εστιάζουν πίσω από τον αμφιβληστροειδή. 

Αστιγματισμός.

Στην περίπτωση αυτή και τα μακρινά και τα κοντινά αντικείμενα φαίνονται παραμορφωμένα. Αυτό συμβαίνει επειδή η καμπυλότητα του κερατοειδούς δεν είναι ομοιόμορφη σε όλη την επιφάνεια , με αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός να  εστιάζουν σε διαφορετικά  επίπεδα.

Κυριότερες τεχνικές διόρθωσης με LASER.

Με την βοήθεια των φακών (γυαλιών ή φακών επαφής) οι φωτεινές ακτίνες αλλάζουν κατεύθυνση και εστιάζουν πάνω στον αμφιβληστροειδή. Με τη διαθλαστική χειρουργική όμως , επεμβαίνουμε στην  ίδια την επιφάνεια του κερατοειδούς , αλλάζοντας τη διαθλαστική της δύναμη ώστε οι ακτίνες να εστιάζουν στο σωστό σημείο. Με τον τρόπο αυτό η όραση αποκαθίσταται θεαματικά και δεν χρειάζεται γυαλιά ή φακοοί επαφής για να βλέπει ο ασθενής  καθαρά. Για 25 περίπου χρόνια οι γιατροί έκαναν τομές στον κερατοειδή για να διορθώσουν την μυωπία , την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό με αμφίβολα αποτελέσματα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στράφηκαν στα LASERS για να βελτιώσουν την ακρίβεια και την πρόβλεψη των αλλαγών που πραγματοποιούσαν στην επιφάνεια του κερατοειδούς. Τα μηχανήματα των  LASERS εξελίχθηκαν με τη πάροδο των χρόνων. Τώρα που διανύουμε τη τρίτη δεκαετία χρήσης του , το τεχνολογικά προηγμένο Excimer Laser έχει αυξήσει κατά πολύ την ακρίβεια και την ασφάλεια στη χειρουργική διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών. Χρησιμοποιώντας αυτή την αξιοθαύμαστη τεχνολογία , αλλάζουμε το σχήμα του κερατοειδούς , μειώνοντας ή εξαλείφοντας οριστικά την εξάρτηση από τα διορθωτικά γυαλιά ή τους φακούς επαφής.

Μέθοδος   PRK. 

Η μέθοδος PRK είναι πολύ αποτελεσματική στη διόρθωση μικρών βαθμών μυωπίας , με  μικρό ή χωρίς αστιγματισμό. Μια πολύ λεπτή δέσμη Laser , που ελέγχεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή , αναδιαμορφώνει την επιφάνεια του κερατοειδούς. Η επέμβαση είναι ολιγόλεπτη , γίνεται με χρήση τοπικού αναισθητικού κολλυρίου και ο βαθμός διόρθωσης υπολογίζεται πριν την εγχείρηση από έναν υπερσύγχρονο υπολογιστή με τη χρήση ειδικού προγράμματος.

 

 

Μέθοδος LASIK.

Η μέθοδος Lasik είναι πολύ αποτελεσματική στη διόρθωση μέσου και υψηλού βαθμού μυωπίας , με ή χωρίς αστιγματισμό. Ανακαλύφθηκε από Έλληνες γιατρούς στις αρχές του 2000. Η διαφορά από την προηγούμενη μέθοδο έγκειται στο ότι η διαμόρφωση του κερατοειδούς γίνεται στο εσωτερικό του τοιχώματός του και όχι στην επιφάνειά του. Η επέμβαση είναι  επίσης ολιγόλεπτη , πιο  ανώδυνη , γίνεται με την χρήση τοπικού αναισθητικού κολλυρίου , και τα αποτελέσματα είναι άμεσα. Ο βαθμός της διόρθωσης υπολογίζεται επίσης από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή με τη χρήση ειδικού προγράμματος. Η μέθοδος Lasik έχει πλεονεκτήματα σχετικά με τους άλλους τρόπους διόρθωσης  , γιατί γίνεται κάτω από ένα προστατευτικό στρώμα ιστού του κερατοειδούς. Με αυτόν τον τρόπο , μειώνεται ο κίνδυνος φλεγμονής και δεν υπάρχει μετεγχειρητική θόλωση και ενόχληση , ενώ η φαρμακευτική αγωγή είναι πολύ πιο σύντομη και η όραση πολύ καλή, από την επόμενη κιόλας μέρα.

Η μέθοδος Lasik μπορεί να διορθώσει μεγαλύτερο εύρος διαθλαστικών ανωμαλιών. Επίσης είναι η κύρια μέθοδος διαθλαστικής χειρουργικής που προτιμούν οι χειρουργοί σε ολόκληρο τον κόσμο , είναι προβλέψιμη και θεωρείται ο πλέον κατάλληλος τρόπος διόρθωσης για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό. Συνδυασμένο με το Wavefront Analyzer , αλλά και Femtolaser έχει τη δυνατότητα να δώσει πολλή καλή όραση και να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς ασθενείς. Τα άτομα με σχετικά περίπλοκες διορθώσεις ή ανώμαλη επιφάνεια κερατοειδούς, που θα ήθελαν καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα , μπορούν να επωφεληθούν από τη μέθοδο αυτή. Η τεχνολογία Wavefront  αναλύει όλο το οπτικό σύστημα , από τον κερατοειδή μέχρι τον αμφιβληστροειδή. Οι πληροφορίες που μας δίνει καταχωρούνται στον υπολογιστή και χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό του τρόπου διόρθωσης , ώστε να μην υπάρχει καμία παραμόρφωση της οπτικής εικόνας και η εστίαση να είναι τέλεια.

Όλες οι παραπάνω τεχνικές είναι εξαιρετικά απλές με σχεδόν μηδενικό κίνδυνο για το μάτι του ασθενούς.

design by N3T