Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντώνης Παπαντωνίου, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, κοντά σε κάθε σας ανάγκη

Για Ραντεβού

210 483 5042 - 6944 414777

Ιατρείο Πειραιάς

Αγ.Ελευθερίου 46 - Καμίνια

Στείλτε μας μήνυμα

Ωρες γραφείου

9:30-12:30 και 5-8:30 μ.μ.

Τι είναι η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστρειδοπάθεια

Είναι μια πάθηση της ωχράς κηλίδας, της κεντρικής δηλαδή περιοχής της όρασης κατά την οποία έχουμε συλλογή υγρού κάτω από τον αμφιβληστροειδή. Είναι συχνή, αγνώστου αιτιολογίας συνήθως αυτοιώμενη.   Αφορά κυρίως άνδρες, 20-45 ετών.

Συμπτώματα 

Eμφανίζεται συνήθως με ξαφνική θόλωση και παραμόρφωση (μεταμορφοψία) της κεντρικής όρασης στο ένα μάτι.  Συχνά ο ασθενής παραπονείται πως «κάτι δεν πάει καλά» με το ένα μάτι και η οπτική οξύτητα πέφτει.  Είναι συχνά υποτροπιάζουσα και ο ασθενής μπορεί να αναφέρει παρόμοια επεισόδια θόλωσης  στον ίδιο ή στον άλλο οφθαλμό στο παρελθόν.   

Διάγνωση 

Απαιτείται ένας πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος που περιλαμβάνει βυθοσκόπηση μετά από μυδρίαση της κόρης του οφθαλμού. Η φλουροαγγειογραφία και το OCT θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση.  

Πρόληψη 

H πάθηση  πιθανολογείται ότι σχετίζεται άμεσα με το άγχος. Μπορεί ο ασθενής να ελέγχει και μόνος του τη περιοχή της ωχράς με τον πίνακα Amsler αφού του δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ο οφθαλμίατρος.

Θεραπεία 

Σε ποσοστό που προσεγγίζει το 90% των ασθενών η πάθηση υποχωρεί μέσα σε 1-6 εβδομάδες χωρίς καμία θεραπεία.  Εφόσον όμως η κεντρική ορώδης χοριοαμφιβληστρειδοπάθεια δεν υποχωρήσει μπορούμε  να επέμβουμε με LASER. Υποτροπιάζουσες περιπτώσεις μπορεί να προξενήσουν σοβαρές βλάβες στη κεντρική όραση.

design by N3T