Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντώνης Παπαντωνίου, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, κοντά σε κάθε σας ανάγκη

Για Ραντεβού

210 483 5042 - 6944 414777

Ιατρείο Πειραιάς

Αγ.Ελευθερίου 46 - Καμίνια

Στείλτε μας μήνυμα

Ωρες γραφείου

9:30-12:30 και 5-8:30 μ.μ.

Τι είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Ο διαβήτης είναι μια συχνή νόσος που αφορά όλες τις ηλικίες. Πολλοί ασθενείς πάσχουν από διαβήτη και δεν το ξέρουν. Μια από τις συνέπειές της είναι η προσβολή των αγγείων του αμφιβληστροειδούς και ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Τα αγγεία του ματιού αρχίζουν να αλλοιώνονται  λόγω του υψηλού σακχάρου στο αίμα. Στην αρχή δεν υπάρχουν συμπτώματα γι’ αυτό η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση έχει μεγάλη σημασία.  Οι συνέπειες για την όρασή  μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η  διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι  ύπουλη ασθένεια. Ακόμη και όταν συμβαίνουν σοβαρές αλλαγές στο μάτι, ο ασθενής μπορεί να μην έχει συμπτώματα. Η όραση μπορεί να μην επηρεασθεί μέχρι  η  να φθάσει σε προχωρημένα στάδια. 

Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν υπάρξει οίδημα στην ωχρά ή αιμορραγία του υαλώδους ή του αμφ/δούς με απώλεια οράσεως. 

Πολλές φορές οι διαβητικοί παρατηρούν παροδικά θαμπώματα, λόγω αυξομειώσεως του σακχάρου. Πριν να διορθώσουμε με τα κατάλληλα γυαλιά θα πρέπει να ρυθμίσουμε πρώτα το σάκχαρο. 

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ-ΠΡΟΛΗΨΗ

Ο διαβητικός πρέπει να υποβάλλεται τακτικά σε οφθαλμολογική εξέταση ακόμη και όταν δεν έχει συμπτώματα, για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της αμφ/πάθειας.  Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Η ανά εξάμηνο τακτική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι ουσιώδης.

Η βασική εξέταση είναι η βυθοσκόπηση με έμμεσο οφθαλμοσκόπιο μέσω διαστολής της κόρης των ματιών. 

Αν υπάρχουν αλλοιώσεις τότε καλό είναι οι επισκέψεις μας να γίνονται κάθε 3 μήνες.

Η άλλη βασική εξέταση είναι η φλουροαγγειογραφία όπου απεικονίζονται με σαφήνεια οι τυχόν βλάβες και η κατάσταση των αγγείων.

Θεραπεία 

Η πρόληψη είναι ουσιώδης στη διαβητική αμφ/θεια. Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου από τον ασθενή είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Η απορρύθμισή του επιταχύνει τις βλάβες.

Αν έχουν εμφανιστεί βλάβες τότε επεμβαίνουμε με LASER. Το λέιζερ βοηθά στο να εξαφανιστούν τα παθολογικά αγγεία και έτσι  αποφεύγουμε πιθανές αιμορραγίες και απώλεια όρασης. Πρέπει να τονίσουμε ότι το λέιζερ αποσκοπεί κυρίως να σώσει την όραση που έχει απομείνει και όχι να βελτιώσει την ήδη υπάρχουσα.

Η θεραπεία είναι ανώδυνη και γίνεται σε μερικές συνεδρίες.

design by N3T