Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντώνης Παπαντωνίου, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, κοντά σε κάθε σας ανάγκη

Για Ραντεβού

210 483 5042 - 6944 414777

Ιατρείο Πειραιάς

Αγ.Ελευθερίου 46 - Καμίνια

Στείλτε μας μήνυμα

Ωρες γραφείου

9:30-12:30 και 5-8:30 μ.μ.

Τι είναι η βλεφαρίτιδα το κριθαράκι και το χαλάζιο

Η φλεγμονή των βλεφάρων λέγεται βλεφαρίτιδα. Τα  συμπτώματά της είναι τα άφθονα δάκρυα, η φαγούρα και η ερυθρότητα των ματιών τα οποία πολλές φορές γίνονται ιδιαίτερα ενοχλητικά. 

  

Υπάρχουν διάφορες μορφές βλεφαρίτιδας. Η πιο συχνή είναι  η σμηγματορροϊκή βλεφαρίτιδα

Η σμηγματορροϊκή βλεφαρίτιδα  οφείλεται στην υπερπαραγωγή σμήγματος από τους αδένες του βλεφαρικού χείλους. 

Οι βλεφαρίτιδες μπορούν να προκαλέσουν δευτεροπαθώς επιπεφυκίτιδα, ξηροφθαλμία, στικτή απόπτωση του επιθηλίου του κερατοειδούς, έλκη ή ουλοποίηση του κερατοειδούς (ιδιαίτερα του κατώτερου). Δύο πολύ συχνά απαντώμενες παθήσεις που οφείλονται στη βλεφαρίτιδα είναι το κριθαράκι και το χαλάζιο.

Η κριθή (κριθαράκι) είναι μια οξεία βακτηριακή λοίμωξη των αδένων του πάνω ή του κάτω βλεφαρικού χείλους. Οφείλεται σε σταφυλόκοκκο που προσβάλλει τη ρίζα των βλεφαρίδων και παίρνει τη μορφή ερυθράς επώδυνης διόγκωσης του βλεφάρου. 

Τα χαλάζια είναι χρόνια φλεγμονή μπορεί να αφορούν το πάνω ή και το κάτω βλέφαρο, και οφείλονται σε απόφραξη των πόρων των αδένων του βλεφαρικού χείλους. Έτσι το παραγόμενο υλικό δεν αποχετεύεται, με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή του και το σχηματισμό οζιδίου.

Θεραπεία 

Η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική με κολλύρια και αλοιφές που περιέχουν αντιβιοτικές ουσίες.

Το σημαντικότερο στη θεραπεία της βλεφαρίτιδας είναι η πρόληψη. Αυτό επιτυγχάνεται με την υγιεινή των βλεφάρων που είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης των φλεγμονών των βλεφάρων είναι η σωστή υγιεινή των βλεφάρων. Λεπτομέρειες για την σωστή υγιεινή δίνονται παρακάτω.

design by N3T