Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντώνης Παπαντωνίου, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, κοντά σε κάθε σας ανάγκη

Για Ραντεβού

210 483 5042 - 6944 414777

Ιατρείο Πειραιάς

Αγ.Ελευθερίου 46 - Καμίνια

Στείλτε μας μήνυμα

Ωρες γραφείου

9:30-12:30 και 5-8:30 μ.μ.

Τι είναι ο κερατόκωνος

Ο κερατόκωνος, είναι μια σχετικά συχνή οφθαλμική νόσος, μη φλεγμονώδης δυστροφία του κεντρικού κερατοειδούς. Ο κερατοειδής λεπταίνει και λαμβάνει ένα κωνικό σχήμα, προκαλώντας έναν ανώμαλο  αστιγματισμό με συνέπεια δυσκολία στην  όραση.

Οι αιτίες που τον προκαλούν είναι πολλές. Συνηθέστερος παράγοντας είναι ο κληρονομικός χωρίς να αποκλείονται βιοχημικές ανωμαλίες ή τραυματικοί παράγοντες.

Η ασθένεια προσβάλλει και τα δύο μάτια και εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία μεταξύ 10 και 30 ετών. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι τα δύο μάτια δεν προσβάλλονται ταυτόχρονα.

Διάγνωση 
Ο ασθενείς , στα αρχικά στάδια, παραπονιούνται για μια μειωμένη οπτική οξύτητα. Η φυσική εξέταση δεν δίνει πάντοτε στοιχεία για μια σίγουρη διάγνωση. Ωστόσο η τοπογραφία κερατοειδούς μπορεί να δώσει απάντηση στο πιθανό διαγνωστικό πρόβλημα ακόμα και στις υποκλινικές μορφές δηλ. εκείνες που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα.  Σε πιο προχωρημένα στάδια η διάγνωση είναι πιο εύκολη και με την βοήθεια της σχισμοειδούς λυχνίας.  


Θεραπεία
Στον πρώιμο κερατόκωνο η διόρθωση με γυαλιά για τον αστιγματισμό είναι ο πιο εύκολος τρόπος αντιμετώπισης. Ωστόσο, ο κύριος τρόπος θεραπείας του κερατόκωνου είναι η εφαρμογή ημίσκληρων φακών επαφής, οι οποίοι μεταβάλλουν την ανώμαλη κωνική καμπυλότητα του.  
Η χειρουργική επέμβαση χρειάζεται στο 10%-20% των ασθενών. Η επέμβαση η οποία γίνεται είναι η διαμπερής κερατοπλαστική ή μεταμόσχευση κερατοειδούς κατά την οποία αντικαθιστάται ο πάσχων κερατοειδής από έναν άλλον φυσιολογικό. Η επέμβαση γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία ενώ δεν είναι απαραίτητη η νοσηλεία. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά.  Τα ράμματα αφαιρούνται συνήθως μετά από 1 χρόνο. 

design by N3T