Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντώνης Παπαντωνίου, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, κοντά σε κάθε σας ανάγκη

Για Ραντεβού

210 483 5042 - 6944 414777

Ιατρείο Πειραιάς

Αγ.Ελευθερίου 46 - Καμίνια

Στείλτε μας μήνυμα

Ωρες γραφείου

9:30-12:30 και 5-8:30 μ.μ.

Γιατί βλέπω μυγάκια

Ένα από τα πιο συχνά ενοχλήματα που αναφέρουν οι ασθενείς που επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο είναι τα "μυγάκια" που βλέπουν. Αυτά είναι εξιδρώματα του υαλώδους. Οι ασθενείς τα περιγράφουν σαν στίγματα, αράχνες, συννεφάκια.

Γιατί όμως βλέπουμε "μυγάκια";

Η συχνότερη αιτία είναι οι εκφυλίσεις του υαλοειδούς που συμβαίνουν με την πάροδο της ηλικίας. Το υαλοειδές είναι το gel που υπάρχει στο εσωτερικό του οπισθίου μέρους των ματιών μας.

Με τα χρόνια το υαλοειδές ρευστοποιείται με αποτέλεσμα να αποκολλάται από τα εσωτερικά τοιχώματα του οφθαλμού.

Μικρά κομματάκια πιο συμπαγούς υαλοειδούς  "πλέουν" στο ρευστοποιημένο υαλοειδές και γίνονται αντιληπτά σαν "μυγάκια". Δεν είναι όμως μόνο οι ηλικιωμένοι που τα βλέπουν. Τα συναντάμε και σε νεότερα άτομα με μυωπία ή όταν υπάρχει  ενδοφθάλμια φλεγμονή η αιμορραγία υαλοειδούς. Επίσης μετά από τραυματισμό η επέμβαση του οφθαλμού.

Πώς τα αντιμετωπίζουμε;

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται θεραπεία. Όταν τα επηρεάζουν την όρασή μας αισθητά και δεν βελτιώνονται με τον χρόνο τότε μπορούμε να επιχειρήσουμε χειρουργική επέμβαση (βιτρεκτομή). 

Πότε  πρέπει να ανησυχούμε για τα "μυγάκια που βλέπουμε;

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισκεφθούμε τον οφθαλμίατρο για να γίνει βυθοσκόπηση με μυδρίαση και έμμεσο οφθαλμοσκόπιο.

Αν  αυξηθούν αιφνίδια σε αριθμό η συνοδεύονται από μείωση της όρασης και λάμψεις τότε καλό θα είναι να ενημερώσουμε αμέσως το γιατρό μας.

design by N3T