Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντώνης Παπαντωνίου, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, κοντά σε κάθε σας ανάγκη

Για Ραντεβού

210 483 5042 - 6944 414777

Ιατρείο Πειραιάς

Αγ.Ελευθερίου 46 - Καμίνια

Στείλτε μας μήνυμα

Ωρες γραφείου

9:30-12:30 και 5-8:30 μ.μ.

Γιατί έχω διπλωπία

Είναι ένα πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα όπου ο ασθενής βλέπει τα αντικείμενα διπλά. Μπορεί να συνοδεύεται από ζάλη ή πονοκέφαλο. Πολλές φορές ο ασθενής δυσκολεύεται και να περπατήσει. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία συνήθως όμως εμφανίζεται σε ηλικιωμένα άτομα.

Που οφείλεται;

Οφείλεται σε παράλυση ή αδυναμία κάποιου οφθαλμοκινητικού μυός. Τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν αυτή τη βλάβη μπορεί να οφείλονται σε βλάβες στον εγκέφαλο( όγκοι, αιμορραγίες, τραύματα, νευρικές λοιμώξεις) αλλά και άλλες παθήσεις όπως διαβήτης, ιώσεις, μυασθένεια. Τα αίτια μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με την ηλικία.

Αντιμετώπιση

Με κατάλληλες εξετάσεις(αξονική, μαγνητική τομογραφία)εντοπίζουμε το αίτιο που προκάλεσε τη διπλωπία και το αντιμετωπίζουμε. Η διπλωπία με τη πάροδο του χρόνου υποχωρεί. Αυτό μπορεί να χρειασθεί και έξι μήνες. Αν είναι ενοχλητική για τον ασθενή του κλείνουμε το ένα μάτι(αυτό που βλέπει λιγότερο) ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί.

Εάν περάσουν έξι μήνες και δεν αποκατασταθεί η βλάβη που προκάλεσε την διπλωπία επεμβαίνουμε χειρουργικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις η βλάβη διορθώνεται. Εάν δεν διορθωθεί πιθανόν να χρειάζεται και δεύτερη επέμβαση ή χορήγηση γυαλιών με πρίσματα.

design by N3T