Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντώνης Παπαντωνίου, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, κοντά σε κάθε σας ανάγκη

Για Ραντεβού

210 483 5042 - 6944 414777

Ιατρείο Πειραιάς

Αγ.Ελευθερίου 46 - Καμίνια

Στείλτε μας μήνυμα

Ωρες γραφείου

9:30-12:30 και 5-8:30 μ.μ.

Μαύροι κύκλοι στα μάτια

Μαύροι κύκλοι και σακούλες κάνουν τα μάτια σας να φαίνονται κουρασμένα και αφαιρούν τη ζωντάνια του προσώπου σας. Η υπερβολική έκθεση στον υπολογιστή, η κούραση των ματιών από το διάβασμα καθώς και ο περιορισμένος ύπνος αποτελούν ορισμένες από τις αιτίες αυτού του φαινομένου. Αίτια ενδεχεται να είναι εσωγενείς παράγοντες [λεφικό σύστημα και τοξίνες] δημιουργώντας πρόωρη γήρανση και σακούλες. Εξωγενείς πράγοντες όπως είναι μόλυνση, κάπνισμα, στρες, άγχος, κακη διατροφή, αλκοόλ , αυπνια, ηλιακή ακτινοβολία. Συνήθως παρατηρείται ένα οίδημα των βλεφάρων που οφέιλεται σε φλεβική στάση. Έτσι αυξάνεται το διάστημα των τριχοειδών και των κυττάρων, όσο αυξάνεται το διάστημα αυτό, τόσο μειώνεται το αίμα – η τροφή που εισέρχεται στα κύτταρα και έτσι αυξάνεται η κούραση και οι μαύροι κύκλοι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το σκούρο χρώμα του δέρματος στην περιοχή κάτω από τα μάτια οφείλεται σε επίσχεση της ροής του φλεβικού αίματος και άλλων διακυτταρικών υγρών , εναποθεση αιμοσιδερινης.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αρκεί ένας καλός ύπνος. Η οριζόντια θέση της κατάκλισης επιτρέπει την καλύτερη επαναπορρόφηση των υγρών. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπου οι «σακούλες» οφείλονται στην ανατομική διάπλαση της περιοχής των βλεφάρων.

Τί μπορώ να κάνω για να «κρύψω» τους μαύρους κύκλους;

Όταν οι «μελανοί κύκλοι» οφείλονται στα συνήθη αίτια κούρασης και αυπνίας τότε η καλύτερη θεραπεία στις περιπτώσεις αυτές είναι να εξαλείψουμε τα αίτια, π.χ. την κουραστική εργασία, το ξενύχτι, το ποτό, το τσιγάρο, κλπ. Όταν η ατέλεια αυτή οφείλεται σε οργανική αιτία [οργανική δυσλειτουργία], τότε πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε το γιατρό σας, για την ανεύρεση της κατάλληλης θεραπείας. Για αυτό χρειάζεται αποχή απο κάπνισμα και αλκοόλ, μασαζ 2-3 φορές την εβδομάδα στην περιοχή των βλεφάρων, πράσινο τσάι και μυρτίλο. Όταν όμως οι σακούλες δημιουργούνται από τη διάταση των ιστών και από οίδημα που προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους, το λόγο τότε έχει η βλεφαροπλαστική, το peeling βλεφάρων και το υαλουρονικό οξύ. Το peeling αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, βελτιώνει τη διαδικασία ανανεώσης κυττάρων, αναζωγονεί το δέρμα, αφαιρώντας νεκρά κύτταρα της κεράτινης στοιβάδας, ανανεώνει τα κύτταρα, απαλύνει τις βαθιές ρυτίδες και μειώνει τους αποχρωματισμούς.

design by N3T