Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντώνης Παπαντωνίου, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, κοντά σε κάθε σας ανάγκη

Για Ραντεβού

210 483 5042 - 6944 414777

Ιατρείο Πειραιάς

Αγ.Ελευθερίου 46 - Καμίνια

Στείλτε μας μήνυμα

Ωρες γραφείου

9:30-12:30 και 5-8:30 μ.μ.

Η μυωπία κρύβεται σε 24 γονίδια

Η μυωπία κρύβεται σε 24 γονίδια

Ανοίγει ο δρόμος για την προληπτική αντιμετώπιση της πάθησης στο μέλλον

Νέους ορίζοντες στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της μυωπίας ανοίγει η ανακάλυψη των 24 γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της. Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε 45.000 άτομα και δημοσιεύτηκε χθες στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Genetics», όσοι φέρουν τα συγκεκριμένα γονίδια έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν μυωπία.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα γονίδια που αναγνωρίστηκαν στο μέλλον ίσως χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία φαρμάκων (χάπια και σταγόνες) που θα λαμβάνει κάποιος προληπτικά για να μην εκδηλώσει τη διαθλαστική ανωμαλία.

Η μυωπία, η ανικανότητα δηλαδή να βλέπουμε μακριά, προκαλείται όταν ο βολβός του ματιού για κάποιους λόγους δεν διατηρεί το στρογγυλό σχήμα του αλλά γίνεται πιο πλατύς, σαν να τον έχουν πιέσει από πάνω και από κάτω.

 

Αποτέλεσμα της αλλαγής του σχήματός του είναι το φως που προσπίπτει μέσα στο μάτι να εστιάζει σε λάθος σημείο και συγκεκριμένα μπροστά από τους υποδοχείς φωτός, οι οποίοι βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. 
Οσο πιο πλατύς είναι ο βολβός τόσο μεγαλύτερη μυωπία έχει κάποιος και τόσο πιο θολά βλέπει τα αντικείμενα εξ αποστάσεως.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες αναζητούν τη γονιδιακή ταυτότητα της μυωπίας, καθώς από την κληρονομική της φύση ήταν ξεκάθαρο ότι πρόκειται αποκλειστικά για γονιδιακή νόσο.

Πριν από περίπου τρία χρόνια ο δρ Κρις Χάμοντ, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου, είχε εντοπίσει το πρώτο υπεύθυνο γονίδιο. Ο ίδιος ως υπεύθυνος διεθνούς ερευνητικής ομάδας εντόπισε τώρα 24 γονίδια.



«Η μελέτη αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι μια ομάδα γονιδίων συνδέεται με τη μυωπία και όσοι άνθρωποι την έχουν διατρέχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν μυωπία. Τώρα που γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για τις γενετικές αιτίες της διαταραχής, μπορούμε να αναζητήσουμε και τους τρόπους πρόληψης και θεραπείας της» εξηγεί ο δρ Χάμοντ. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι νέες θεραπείες ή προληπτικές αγωγές θα είναι διαθέσιμες σε περίπου 15 χρόνια.

design by N3T