Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντώνης Παπαντωνίου, Χειρούργος Οφθαλμίατρος, κοντά σε κάθε σας ανάγκη

Για Ραντεβού

210 483 5042 - 6944 414777

Ιατρείο Πειραιάς

Αγ.Ελευθερίου 46 - Καμίνια

Στείλτε μας μήνυμα

Ωρες γραφείου

9:30-12:30 και 5-8:30 μ.μ.

Οδηγίες για την υγιεινή των βλεφάρων

Η βλεφαρίτιδα είναι μια χρόνια και επίμονη φλεγμονή των βλεφάρων. Οφείλεται στην κακή λειτουργία των λιπαρών αδένων και βλεφάρων. Τα συμπτώματα είναι κόκκινα πρησμένα βλέφαρα  , κνησμός , αραίωση των βλεφαρίδων , κόκκινα μάτια , υποτροπιάζοντα χαλάζια , κακή δακρυϊκή στιβάδα , θολή όραση. Η υγιεινή των βλεφαρίδων περιλαμβάνει :

1. Ζεστές κομπρέσες με νερό στα βλέφαρα τις οποίες κάνουμε ως εξής :

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε ζεστό νερό (όχι βρασμένο) και ελέγχουμε εάν το αντέχουμε στην έξω επιφάνεια του χεριού μας. Βουτάμε μέσα στο ζεστό νερό 2 κομμάτια βαμβάκι κατά προτίμηση τα στρογγυλά έτοιμα πεπιεσμένα βαμβάκια που πωλούνται για το πρόσωπο. Τα στύβουμε  και όπως είναι ζεστά τα τοποθετούμε πάνω στα κλειστά βλέφαρα και κάνουμε μασάζ στις βλεφαρίδες (βλεφαρικά χείλη). Τα βαμβάκια κρυώνουν σε μισό λεπτό περίπου και πρέπει πάλι να τα ζεστάνουμε στο νερό και πάλι να τα βάλουμε στα βλέφαρα με  τον ίδιο τρόπο. Αυτό επαναλαμβάνεται 10 φορές. Τις  ζεστές κομπρέσες πρέπει να τις κάνουμε 2 φορές τη μέρα κατά προτίμηση το πρωί  και το βράδυ. Οι ζεστές κομπρέσες συνεχίζονται τουλάχιστον για 1 μήνα. Εφόσον τα συμπτώματα ελαττωθούν , οι ζεστές κομπρέσες μπορούν να μειωθούν σε 1 φορά την ημέρα ή μέρα παρά μέρα ή 2 φορές την εβδομάδα. Δεν σταματούν. Εάν τα συμπτώματα επανέλθουν , πρέπει να επαναλάβουμε τις ζεστές κομπρέσες με την αρχική συχνότητα. 

2. Σαπούνισμα των βλεφάρων το οποίο γίνεται ως εξής :

Στον νιπτήρα έχουμε ένα μπουκάλι παιδικό σαμπουάν (δεν τσούζει τα μάτια).Παίρνουμε στα δάχτυλά μας ελάχιστη ποσότητα από το παιδικό σαμπουάν , το κάνουμε σαπουνάδα κάτω από τη βρύση και πλένουμε και τρίβουμε τα βλέφαρά μας , ιδίως εκεί που φυτρώνουν οι βλεφαρίδες. Εν συνεχεία ξεπλένουμε το σαπούνι με πολύ νερό από τη βρύση και σκουπίζουμε το πρόσωπό μας. Εάν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε παιδικό σαμπουάν μπορούμε να σαπουνίσουμε τα βλέφαρά μας με ειδικό σαπούνι για τα βλέφαρα που λέγεται Lid-care και το αγοράζουμε από το φαρμακείο. Το Lid-care είναι ένα κουτί που έχει μέσα ένα μπουκάλι με υγρό σαπούνι και αποστειρωμένες γάζες. Παίρνουμε 1 γάζα , την βρέχουμε με το υγρό σαπούνι από το μπουκάλι και σαπουνίζουμε τα βλέφαρά μας με την υγρή γάζα. Χρησιμοποιούμε την ίδια γάζα για τα 2 μάτια. Εν συνεχεία ξεπλένουμε τα βλέφαρα με πολύ νερό από τη βρύση. Το σαπούνισμα των βλεφάρων γίνεται πρωί – βράδυ. Όταν τα συμπτώματα της βλεφαρίτιδας υποχωρήσουν  και ελαττώσετε την συχνότητα που βάζετε τις κομπρέσες (όπως είπαμε προηγουμένως) , μπορείτε να συνεχίσετε το σαπούνισμα των βλεφάρων καθημερινά και χωρίς να έχουν προηγηθεί ζεστές κομπρέσες.

design by N3T