Αμβλυωπία χαρακτηρίζεται κάθε κατάσταση μειωμένης οπτικής οξύτητας του ενός ή και των δύο ματιών που επιμένει παρά τη διόρθωση της διαθλαστικής ανωμαλίας.
Ο απλός κόσμος το λέει «τεμπέλικο μάτι».
Ένα επιπλέον χαρακτηριστικό της αμβλυωπίας είναι ότι από την οφθαλμολογική εξέταση δεν διαπιστώνεται καμία οργανική αιτία.
Η διαταραχή οφείλεται σε διαταραχή της εξέλιξης των νεύρων που υπηρετούν τη λειτουργία της όρασης.
ΠΩΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΤΑΙ;
Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο θα εντοπίσει το πρόβλημα με τη διενέργεια των κατάλληλων εξετάσεων.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία της αμβλυωπίας είναι δύσκολη και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν τη πρόγνωση όπως είναι η ηλικία που εμφανίστηκε το αισθητηριακό έλλειμμα καθώς και η ηλικία που άρχισε η θεραπεία.. Όσο μικρότερη είναι η ηλικία που αρχίζει η θεραπεία τόσο πιο καλά αποτελέσματα έχουμε. Μετά την ηλικία των 7 ετών τα αποτελέσματα είναι φτωχά.
Η βασικότερη θεραπεία είναι η κάλυψη του ματιού που χρησιμοποιείται ώστε να αναγκαστεί σε χρήση το αμβλυωπικό. Σε παιδιά κάτω των τριών ετών η κάλυψη(occlusion) έχει θεαματικά αποτελέσματα. Τα μεγαλύτερα παιδιά δέχονται με δυσκολία τη κάλυψη και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και το ψυχικό τους κόσμο. Τότε είναι ίσως καλλίτερα η κάλυψη να γίνεται μόνο στο σπίτι με φτωχά αποτελέσματα. Το διάστημα που καλύπτεται το μάτι το ρυθμίζει ο γιατρός.
Μετά τα 10 έτη το οπτικό σύστημα έχει ωριμάσει και είναι σχεδόν ακατόρθωτο να ανατάξουμε την αμβλυωπία.
Μετά τη θεραπεία της αμβλυωπίας, αν έχει παραμείνει στραβισμός αυτός ανατάσσεται με χειρουργική επέμβαση ώστε τα μάτια να επανέλθουν στο φυσιολογικό.
ΠΡΟΛΗΨΗ
Επειδή όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο καλλίτερα είναι απαραίτητο η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση να γίνεται στην ηλικία των 3 ετών. Η συνεργασία των γονέων του μικρού ασθενούς έχει επίσης μεγάλη σημασία στη θεραπεία της κάλυψης του ματιού. Γι’ αυτό η πολλή καλή προετοιμασία του μικρού ασθενή είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Αποτυχία στη κάλυψη σημαίνει ότι το ένα μάτι του παιδιού δε θα βλέπει εφ’ όρου ζωής